Transilvanian Brunch: masă întinsă în satele transilvănene

De mult voiam, dar abia la final de iunie anul ăsta am ajuns la un Transilvanian Brunch, în Ruja, jud Sibiu. Brunchul e organizat de asociația My Transilvania, cei care fac de mai bine de 10 ani mese câmpenești în satele mici și frumoase din județul Sibiu (în principal), prin care păstrează și dau mai departe oamenilor cultura gastronomică și patrimoniul cultural al locurilor. Zic mese câmpenești, că asta mi-a rămas mie în cap, dar evenimentele lor sunt multe și frumoase și le puteți verifica pe site.

Știu că de prima dată mi s-a părut ceva foarte frumos să guști mâncare gătită de oamenii de acolo, din comunitate și servită într-un curte a bisericii sau la cineva acasă. Ca turist nu ai des șansa asta, să mănânci alături de oamenii din sat bunătăți dichisite chiar de ei, la ei în curte, mai degrabă te așezi la vreo terasă sau pensiune și mănânci ceva obișnuit.
Așa că am ajuns, cum ziceam, la Transilvanian Brunch în curtea parohială a bisericii evanghelice din Ruja.Mâncarea este bufet, îți alegi ce vrei, variată și foarte gustoasă și cu rețete specifice locului. Nu mai zic de siropuri, pe care le-am încercat de la A la Z, dar am rămas etern fermecată de cel de trandafiri.

Plus- liniște, soare, aer curat, oameni mișto la masă sau pe păturici, copii alergând. Cred că la fiecare brunch aduc și un element de cultură locală. De exemplu noi am avut un mic spectacol făcut de un ansamblu folcloric de copii din zonă și o cântăreață cu voce superbă și după am vizitat și biserica alături de un ghid, preotul evanghelic. Altădată comunitate mare, acum în sat mai erau doar două familii de cult evanghelic.

foto de Anca Oae

foto de Anca Oae

foto de Anca Oae

foto de Anca Oae

foto de Anca Oae
foto de Anca Oae

Una peste alta, mergeți la Transilvanian Brunch, o să vă placă, e un mod tare frumos să-ți petreci juma de sâmbătă dacă ești în plimbare prin zonă. Programul îl găsiți aici, iar participarea la brunch costă 75 de lei.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.