De ce e Madridul cel mai misto

Atâția ani și tot nu pot să vă spun ce să vizitați în Madrid.

Madridul nu e de vizitat, Madridul e de trăit. Ia-ți o lună de vacanță. Închiriază-ți un apartament micuț, cu balcon cu grilaj de fier.
Coboară dimineața la bar pentru un bocadillo cu jamon. La terasă, vara, dar măcar o dată și la bar, la tejghea adică, acolo unde stau spaniolii adevărați. Bagă-te în vorbă cu lumea.
Mergi la piețele de cartier. Uită-te la băbuțele cu blană care își cumpără fructe de mare de sute de euro pentru masa de Crăciun. Uită-te la măcelari, o să vrei să-ți faci treaba de 10 ori mai bine.
Mergi într-o zi și la Mercado de San Miguel, piața de fiță, să guști chestii bune și să iei cadouri pentru gurmanzi. Duminica mergi la El Rastro, târgul care începe de la metrou Embajadores; mergi mai ales pe străduțele adiacente, unde sunt vechituri.
Aleargă în Retiro. Odihnește-te un pic în Palatul de Cristal.
Plimbă-te pe malul Manzanaresului. Intră la Matadero Madrid, spațiu alternativ de evenimente construit într-un vechi abator.
Dacă ești genul, mergi la coridă în Ventas.
Bea o cafea la El Espejo, pe Paseo de Recoletos.
Nu știu ce să-ți zic de muzee, eu nu mai sunt cu muzeele. Mergi la Prado, sigur, dacă nu te lasă inima să pleci fără să-l vezi. Dar să știi că Guernica e în Reina Sofia. Mie una îmi place mai mult Reina Sofia, e așa mai pentru profani, te duce istoric de la o perioadă la alta în fiecare camera. Cel mai avantajos știu că e să-ți iei un pass pentru Prado, Reina, Thyssen-Bornemisz .
Mergi la Almudena. Nu știu când e liber, poate dimineața devreme. E frumoasă, e simplă, si s-ar putea chiar să simți ceva.
Plimbă-te seara pe Serrano și Goya. N-ai nevoie de hainele alea exagerat de scumpe, dar admiră vitrinele.
Vezi măcar Matador de Almodovar.
Ceartă-te de viață și de moarte cu iubitul/iubita ta, apoi împăcați-vă trei străzi mai încolo și spune-i “mi vida”. Beți o sangria la o terasă din cartier.
Invață o boabă de spaniolă și intră în vorbă cu ei. O să-ți povestească toată viața, de la vremea de afară până la viața regelui și meniul de la masa de Revelion. O să te viruseze cu veselie și chef de viață bună și lucruri făcute în tihnă.
Oricum ar fi, fă-ți timp să trăiești în Madrid, nu să-l vizitezi. O să te întorci acasă cu capul și inima mai așezate. Și o să vrei să revii.

Poze din plimbările mele, aici

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.