Recomandare de carte: Arta simplitatii

Arta simplităţii ( Dominique Loreau, Editura Baroque Books & Arts) este o carte despre avantajele lui puțin și bun.

Dominique vorbește de simplitate de la exterior spre interior, de la casă și obiectele exterioare, la corp şi minte. A început să o preocupe tema după ce a trăit mulți ani și s-a inspirat din cultura japoneză și din cultul asiaticilor pentru simplitate. Dominique vorbeşte fermecător despre bucuria plină şi răsfăţul sănătos date de un vin bun, un şal de caşmir şi un ceai pregătit în linişte. Despre starea de bine pe care ţi-o dă o casă simplă şi aerisită. Despre lejeritatea în gândire pe care ţi-o dă renunţarea la tipare vechi, comportamente toxice şi oameni care nu-ţi fac plăcere.

Când lucrurile mici, asupra cărora avem control, sunt în ordine, sunt bune și frumoase, ne eliberează mintea și putem să ne gândim la lucruri mai importante. Când hainele pe care le purtăm ne plac și ne vin bine, avem încredere în noi. Când casa în care trăim e aerisită și lejeră, nu un spațiu în care te simți copleșit de obiecte îngrămădite, o să fim liniștiți. Când avem grijă de noi, ne simțim mai bine și putem să dăm mai mult în exterior, să fim mai mult din ce ne dorim.

Să trăiești cu puțin și bun, să alegi calitatea în locul cantității – poate să pară floare la ureche, dar nu e. Nu e pentru că înseamnă să zici nu, să renunți la mult balast acumulat de-a lungul anilor, la multe obiecte pe care le ții că poate ți-or trebui cândva, la prea multe tricouri de stat prin casă, la comportamente sau gânduri pe care nu mai știi de la cine le-ai împrumutat și de cât timp le rumegi, la chestii pe care le faci din inerţie.

Vă las mai jos câteva fragmente, dar sper să luaţi cartea şi să vă bucuraţi de filosofia asta fermecătoare a simplităţii şi tihnei.

• O încăpere aparent goală se poate dovedi extrem de luxoasă dacă e amenajată cu detalii bine puse la punct. Ea îi permite ocupantului său să-și golească mintea, ca și cum s-ar afla în holul mare al unui hotel, într-o biserică sau într-un templu.
• Tot ce nu funcționează la perfecție într-un interior este o mică “bubă” – un frigider cu mâncare stricată, un șifonier ticsit, dar în care nu găsim lucruri de purtat, etc.
• Dacă folosirea unui obiect aduce cu sine teama de a-l sparge pentru că e prețios, sentimentul diminuează plăcerea pe care ne-o oferă utilizarea lui.
• Cheltuim prea mult pentru lucruri inutile și plăceri pe termen scurt. Nu marile investiții raționale ne destabilizează, ci toate acele lucrușoare pe care deja le-am uitat de mult.
• Oamenii le cer celor din jur o fericire pe care nu și-o pot crea singuri.

Citește și

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.