Ce fac(em) pentru o Romanie mai buna

Ieri am fost la Cafeneaua Noilor Paşoptişti, o iniţiativă a Sandrei Pralong de schimbare a României într-o ţară în care să ne facă plăcere să trăim. S-a discutat ce ar trebui făcut ca asta să se întâmple. Mare parte din sugestii au rămas însă în sfera lui “noi trebuie să”, iar eu cred că asta nu e întotdeauna foarte constructiv. Pentru că din momentul în care spui “noi trebuie să”, răsfrângi fără să vrei responsabilitatea asupra unui noi pe care nu-l simţim şi pe care nici nu-l poţi, la nevoie, trage la răspundere.

Prin contrast, exemplul personal- “eu fac”- îmi pare că are o putere mult mai mare de a inspira. Aici însă, nu mulţi au reuşit să spună ce fac ei personal pentru România bunului simţ.

Eu am două cauze mici, ale mele, la care am început de ceva timp să lucrez.

 1. Bună ziua! Scriam aici că nu mi se pare o chestie minoră, ci mai degrabă, alături de mimică, un lucru care spune multe despre raportarea noastră la ceilalţi şi la viaţă în general. Cât de cătrănit ai fi, nu cred că nu poţi răspunde la bună ziua. De asta am început să le atrag atenţia oamenilor străini cu care intru în contact şi care nu-mi răspund.
 2. Am început să scriu mailuri posesorilor de bloguri pe care văd greşeli gramaticale de tipul „vrei să fi mai motivat?”, etc. Până acum am trimis vreo 3 mailuri şi reacţia a fost mulţumesc că m-aţi atenţionat-îmi cer scuze- am să modific.

Dincolo de ce „ar trebui să facem”, asta fac eu. M-aş bucura să mi vă alăturaţi, sau să fiţi entuziaşti în cauzele voastre mici, personale.

Citește și

4 Comments

 1. Felicitari–asta este intr-adevar idea Noilor Pasoptisti, si anume implicarea PERSONALA, individuala. Multumesc ca ati precizat si imi pre rau daca nu s-a inteles suficient de clar la Cafenea. Sper ca ati completat o “Proclamatie” cu aceste lucruri pe care vi le-ati luat caci, facandu-le sa se intample, dati un imbold tuturor participantilor.
  Va multumesc inca o data ptr implicare si minunatul indemn.
  Cu drag si pretuire,
  sandra

 2. Vă mulţumesc şi eu mult pentru cuvintele frumoase!
  Da, am completat o proclamaţie, am completat-o de fapt pentru mine însămi de când mi-am dat seama că mai bine încep cu o cauză punctuală, pe care pot eu personal să o îndeplinesc.
  Mesajul transmis a fost clar după părerea mea, iar Cosmin s-a văzut că încerca să ghideze discuţia de la general la particular. Modul în care fiecare a ales să răspundă cred că spune însă multe despre cum alege ori să se implice într-adevăr ori doar să-şi dea cu părerea.
  Desigur, pentru ca Noii Pasoptişti să devină un motor de schimbare, cred că ar trebui să avem şi un crez comun. Adică mi-ar plăcea să ajungem să ne cunoaştem mai bine, să vedem ce lucruri ne supără pe fiecare dintre noi şi poate ajungem la un set de să zicem 5 probleme pentru care să trecem pe hârtie paşii de acţiune pentru a le remedia.

 3. nu sunt curios de bunul simt, de saluturile de pe strada, de greselile gramaticale. sunt in schimb curios de stoparea coruptiei si eficientizarea aparatului de stat. mai precis, pentru mine, de cand a iesit basescu din nou, exista o singura dorinta referitoare la tara asta: canada! 🙂

 4. Vezi, fix asta-i problema, că ne luăm numai de probleme dintr’astea mari, pe care, pentru că nu putem să le rezolvăm, ne mărginim doar să le arătăm cu degetul, scandalizaţi.
  Eu sunt curioasă ce faci tu personal pentru stoparea corupţiei..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.