Latinii

Alaltaseara, petrecere cu spaniolii. Bine, spaniolii, mexicanii si columbienii, dar imi vine sa le spuni spanioli la toti. Sunt calzi. Au un fel foarte firesc de a trece peste barierele unui “Ce faci?” conventional si de a vorbi ca de la om la om. Se entuziasmeaza, gesticuleaza, povestesc, zambesc si te invita din ochi sa continui. Sunt interesati de ce le spui si de actul vorbirii in sine, poate asta e cel mai important. Nu priviri in pamant, nu ochi care trec prin tine. Imi place sa-i ascult vorbind. La fel cum imi placea in Madrid sa ma intreb ce tot vorbesc babutele alea pline de viata pe care le vedeai mereu de brat pe strada, aranjate si sporovaind vesele.

Si pentru ca simt, pentru ca isi simt viata asta, latinii canta. Sunt mandri de tarile lor si se vede asta prin toate cantecele pe care si le stabilesc din ochi intre ei. Te pot face sa tropai si sa te intrebi cum de-ti tin palmele si picioarele ritmul ala isteric. Sau te fac sa tremuri, cand incepe Carmen Ruiz Ruiz sa cante ceva triiist, tragic chiar. Au si ceva tragic in ei. O tanguire, un strigat amar pe o frunte incruntata de flamenco.

Am venit in Germania pentru o cultura diferita. Sa dam piept cu nemtii aia reci, sa vedem ce-i de capul lor. Dar asta am gandit-o toti, toti latinii. Asa ca, paradoxal, in inima Germaniei suntem tot noi cu noi, cei cu sangele iute.

In grupul Erasmus din Ilmenau, limba oficiala este spaniola. O vorbim toti. Ei repede si sasait. Noi, mai mult cu inima.

(Filmuletul e de la ziua mea..De multe ori auzim expresia “o data in viata face omul X ani”. Da, numai o data va face 12, 15, 80, asta e o banalitate. Eu as spune nu ca o data in viata faci 21 de ani, ci ca numai o data in viata poti avea parte de o serenada de ziua ta.. Gracias!)

[youtube=http://de.youtube.com/watch?v=hVBL7PQGjGQ&eurl=http://www.youtube.com/my_videos_edit2]

Citește și

8 Comments

 1. Ai uitat sa spui de “notiunea timpului spaniol” :)) dar am invatat macar ca daca pe viitor imi va spune un spaniol “hai sa ne vedem la 12”, daca incep sa ma imbrac pe la 12 jumate n-o sa fie nici o problema :))
  Si da, limba asta parca e facuta sa fie cantata…si ei chiar o canta..:)

 2. La multi ani draga mea, multa sanatate, multe bucurii si iti urez sa ai parte de o serenada cel putin la fel de faina ca asta la fiecare aniversare

 3. Ahhh scuze pentru intarziere….
  La multi ani draga mea si iti doresc tot ce e mai frumos!
  Trebuie sa recunosc: postul asta mi-a smuls ceva lacrimi, avand in vedere ca am avut parte de ceva asemanator in Turcia, un ceva care acum s-a cam terminat…. Stau in casa, ma uit la filme si astept sa ne revedem cat de curand!
  Te pup tare, tare de tot,
  Ruxi;)

 4. Lucrul de care îmi e cel mai dor de sângele latin, de iuțeala de spirit…Nu o să fim niciodată ordonați în gândire, mari strategi și avansați ca germanii sau japonezii, dar nici bucuria asta de a trăi nici ei nu o să o înțeleagă vreodată…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.