..puţină gramatică..facem?
Simt nevoia să fac asta, pentru că văd destul de des greşeli în comentarii, în articole de pe net şi chiar în chestii tipărite, deci care ajung în mâna a poate sute sau mii de oameni. Cauzele cred că sunt inutil de discutat. Ce interesează e rezultatul, o română schilodită care îi face pe cei mai influenţabili să se întrebe dacă ce au învâţat ei la şcoală e bine sau..
Deci, dragii mei scriitori în această limbă căreia îi spuneţi limbă maternă, dar cu care păreţi a fi mai degrabă în raport de văr de gradul doi..
Se scrie : „va FI o zi specială”, cu un singur i, în loc de „va fii o zi specială”; „vei FI la piaţă”, (ca şi la „vei citi”, „vei mânca”, etc) şi nu „vei fii la piaţă”, „aş FI fericit să te văd”, cu un singur i, în loc de „aş fii fericit să te văd”, „nu FI rău” în loc de „nu fii rău” , „să FI plecat la mare” , nu „să fii plecat la mare” , dar se scrie „să FII sănătos” nu „ să fi sănătos”, „FII amabilă, te rog!”, nu „fi amabilă, te rog”.
Asta ca să spun numai de verbul „A FI” (şi nu „a fii”), unul de bază în orice limbă.
Desigur, mai e “să VII“, nu „să vi”, sau chiar „VII cu mine?”, iar nu „vi cu mine?”.
ŞTII, nu?
10 Comments
sa fi plecat la mare = conjunctiv perfect (ti’ai fi dorit sa fi plecat si tu cu ei la mare acum doua zile)
sa fii plecat la mare = conjunctiv prezent + predicat nominal (ia spune-ne, cum este sa fii plecat la mare toata vacanta?)
ca sa scapam de orice urma de indoiala.
Mă refeream la folosirea lui “fii” atunci când, de fapt, vrei să zici ca în exemplul 1..adică situaţia de tipul “ţi-ai fi dorit să fii plecat şi tu cu ei la mare”, caz în care e evidentă greşeala.
Am zis să nu mă bag în explicaţii, ar fi prea academice şi nu cred că le reţine careva.
in primul caz e predicat verbal, in cel de al doilea, nominal.
imi puteti spune si mie conjugarea verbului a veni la conjunctiv timpul perfect compus si mai mult ca perfectul ,va rog?
Aura, cred că te referi la conjunctiv perfect, care este “să fi venit”. Din câte ştiu conjunctivul are forma de prezent : “să vin” şi asta de perfect
Titlul e o ironie sau suna la fel “Boieri dumneavoasta” cu “Boierii dumnavoastra”?
Nu înţeleg întrebarea..e adresare directă în vocativ, de asta e cu un singur i. E arhaică ce-i drept formularea, se pare că mi-a rămas în subconştient de la Alexandrul Lăpuşneanu :))
Multumesc mult pentru ajutor:*:*:*
Te rog să-mi mai scrii dacă e ceva, deşi nu-s expertă, pot căuta răspunsurile.
ok o sa mai scriu dac nu stiu cv.Am o intrebare.cum se rezolva ex asta? patratul ABCD are AB=12 cm>atunci BC………………..