Viata in Suedia- ce s-a schimbat

Amuzant cum ultimele lucruri pe care le-am scris au fost despre diaspora si „acasă pe drum”. Între timp s-au întâmplat multe, s-au schimbat multe și m-am mutat în Suedia.

Cum e viața în Suedia? Ar fi o grămadă de zis, dar am zis să încep cu ceva concret: ce s-a schimbat pe relația București- Malmö, așa ca la CFR:

  • Top of mind- trafic și spațiu- mai puțin timp în trafic, lejer, oraș aerisit, străzi largi, verde, aer, am loc de parcare, 40km/h în oraș și chiar te ții de ei, merg mai mult pe jos, am redescoperit ajunsul pe jos în locuri
  • Îmi plac blocurile. Am avut noroc să găsim un apartament foarte frumos, într-o zonă centrală, și e o plăcere să vii seara acasă în cartier și să vezi lămpi aprinse la fiecare fereastră. Blocurile sunt frumoase, spațiile dintre ele, apartamentele fără perdele în care vezi totul
  • Când se lasă seara stau 5 minute să aprind toate luminile, luminițele, lămpițele și lumânările. Am ajuns până acolo încât m-am uitat pe youtube cum faci să nu mai facă lumânarea din pahar gaură în mijloc. Probleme de nordici…
  • Apreciezi Soarele. O zi cu soare e deja o zi bună, îți schimbă incredibil starea și ajungi să lași totul baltă când e o zi de weekend frumoasă, numai să stai mai mult pe afară.
  • Ziua are alt ritm și alt program (asta înainte de pandemie..). La 8 sunt în birou și în jur de 5 acasă. La 11 jumate mănânci masa de prânz, pe la 20:30 te gândești că hai gata cu treaba pe ziua de azi și la 22:30 somn. Ehee, wild erau nopțile la București…
  • Vorbesc aproape toată ziua în engleză. Lucram și înainte mult în engleză, scriam multe mailuri, dar e cu totul altceva. Uneori obosești atât la finalul unei zile sau în unele zile că așa ți-ar scăpa niște cuvinte în română
  • Stau la mare, dar uite asta nu îmi vine să zic printre primele lucruri. Poate pentru că nu e plajă chiar de făcut plajă, plajă cu frappe, cum îmi place să zic, nici vremea nu e de plajă, de apă nu mai zic. Daaar la jumătate de oră de mers cu mașina avem deja niște plaje superbe, late, liniștite, cu dune și vegetație
  • Nu mai sunt paranoică cu datele personale. Bine, nu eram nici în țară prea mult, dar aici știe statul suedez tot despre tine, toate sistemele sunt interconectate, și când îți faci card de fidelitate la Sephora îți cere numărul personal, așa că…
  • Vine poșta, primesc plicuri, multe plicuri. Toate autoritățile statului comunică cu tine prin hârtii- dar au și o grămadă de sisteme și servicii online. Nu vă zic cât îți crește tensiunea când ajungi seara acasă și găsești pe preș o grămadă de hârtii cu lucruri pe care trebuie să le faci.
  • Nu mai folosesc bani cash aproape deloc
  • Ies muuuult mai puțin în oraș, mâncăm mult mai mult acasă.
  • nu mai am multe servicii din București: masaj acasă, ajutor la curățenie, luxul de a spăla la orice oră la mașina ta de spălat din casă, 10 lei pe uber de acasă până la birou, mers la salon etc. Plus întrebări din astea – unde mă duc eu când trebuie să fac o poză de buletin? Unde schimb cauciucurile? Unde duc și eu paltoanele la curățat, că la mine la Obor mergeam cu ochii închiși, etc etc
  • habar nu am ce se întâmplă în lumea de lângă mine. mai dau uneori un google pe știri suedia în engleză, dar în rest habar n-am, afli mai degrabă de evenimente the old school, de pe stradă, de ex când mai e un meci sau un concert pe stadionul din apropiere, vreo bombă sau vreun alt eveniment

Viața în Suedia e simplă, mai așezată, cu un work- life balance mai bun, prietenoasă cu străinii, cu multă natură și mult mai casnică.

mi-e dor totuși de multe lucruri din București, dar despre asta cu altă ocazie.

photos: Horia Cucută aka primul musafir în Malmö

Citește și

4 Comments

  1. Buna, Raluca. Voiam sa te felicit pentru blog si pentru ghidajul pe care il faci mai ales in acest articol. De sase ani vizitez anual orasul Malmo si toata zona Skane, mai putin in anul pandemiei, si nazuiesc sa traiesc acolo o bucata de timp. Totusi, nu sunt genul de aventurier care indeasa trei lucruri intr-un rucsac si pleaca in lume. Caut, ”investighez”, sap dupa informatii, mai ales oferite de romani stabiliti acolo, ca sa aflu cum au ajuns sa locuiasca in Suedia. In acest moment am doua curiozitati, sper sa nu ma consideri prea indrazneata, iar daca da, poti sa nu imi raspunzi, iar eu imi cer scuze :): ai ajuns acolo avand deja un loc de munca sau ti-ai gasit ulterior jobul? Apartamentul l-ai inchiriat printr-o agentie imobiliara?(stiu ca Suedia are un sistem special de inchiriere a apartamentelor).
    Iti doresc numai bine si eu voi continua sa iti citesc postarile. Toate cele bune!

    1. Buna, Monica! Ma bucur ca ai ajuns pe blog si multumesc de cuvintele frumoase! cu mare drag iti raspund, si eu am intrebat la randul meu inainte sa ma mut si , ca si tine, cred ca e mai bine sa ai ceva informatii inainte. La mine miscarea a fost foarte spontana, luata foarte rapid si determinata de un job existent, da, care s-a mutat ca pozitie in Suedia. si atunci am zis sa incerc si vedem ce iese. Legat de apartament- da si nu – adica am cautat mai mult singura pe site-ul lor de anunturi, blocket, dar am avut ghidaj printr-o agentie de relocare pentru semnarea contractului. Intr-adevar, piata lor imobiliara cu totul are un regim special 🙂 si mai greu de navigat. In general pe noi ne-a ajutat enorm pachetul de relocare dat de companie pentru toate lucrurile organizatorice si de birocratie – odata ce se seteaza toate lucrurile sunt interconectate, dar pana acolo e un stres destul de mare sa iti dai seama ce autoritati trebuie sa contactezi, ce pasi sa faci, etc. Te rog sa imi scrii pe mail/Instagram daca vrei sa mai vorbim – pe Instagram sunt si mai activa cu poze si bucati de viata de aici 🙂 Numai bine si tie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.